ΤΜΗΜΑΤΑ

ΗΧΩ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στο διαγνωστικό κέντρο ΗΧΩ ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΗ στους Αγίους Αναργύρους λειτουργούν τμήματα που καλύπτουν με υπευθυνότητα και αξιοπιστία μία μεγάλη γκάμα διαγνωστικών εξετάσεων.

Αναλυτικά:

ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ

image-303282-mastografos.jpg
Εξοπλισμένο με το πιο σύγχρονο & απόλυτα ψηφιακό μαστογράφο του οίκου GIOTTO πολλαπλών δυνατοτήτων (μεγεθύνσεις, εντοπιστικές μαστογραφίες κ.λπ.)
  
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥ 
  1. Μείωση της χορηγούμενης δόσης ακτινοβολίας σε ποσοστό 20-40% σε σχέση με την απλή μαστογραφία
  2. Μείωση του χρόνου εξέτασης
  3. Περιορισμός επαναληπτικών λήψεων λόγω της ψηφιακής ανάλυσης των εικόνων
  4. Εύκολη ανάδειξη των μικροαποτιτανώσεων
  5. Η ψηφιακή μαστογραφία ανιχνεύει έως 28% περισσότερους καρκίνους σε γυναίκες κάτω των 50 ετών που δεν έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση και σε γυναίκες με πυκνό μαζικό ιστό.
  6. Δυνατότητα αποθήκευσης των εικόνων αφενός στον υπολογιστή & αφετέρου σε μονάδα CD για μελλοντική σύγκριση, καθώς & αποστολή της εξέτασης οπουδήποτε (Ελλάδα & Εξωτερικό) για δεύτερη εκτίμηση.

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

image-303286-aktinologiko.jpg
Εξοπλισμένο με το τελευταίου τύπου ακτινολογικό μηχάνημα GENERAL MEDICAL MERATE και σε συνδυασμό με την ψηφιακή ανάλυση και εκτύπωση των ακτινογραφιών με την camera CR, εγγυάται την απόλυτη επίλυση των διαγνωστικών προβλημάτων, πάντα με τη λιγότερη ακτινοβολία.

ΤΜΗΜΑ ΟΡΘΟΠΑΝΤΟΓΡΑΦΟΥ


image-303287-orthopadografos.jpg
Πραγματοποιούνται ψηφιακές πανοραμικές, κεφαλομετρικές,αξονική οδόντων CBCT  και κροταφογναθικές ακτινογραφίες.

ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΗΧΩΝ

image-303290-yperixos.jpg
Εκτελούνται όλα τα υπερηχογραφήματα σώματος και επιφανειακών οργάνων (θυρεοειδής αδένας, μαστός, όρχεις, παραθυρεοειδείς αδένες, υπογνάθιοι αδένες, παρωτίδες και μαλακά μόρια).
 
Επίσης, πραγματοποιείται έλεγχος με doppler και έγχρωμη απεικόνιση (triplex) των αρτηριών και των φλεβών των άνω και κάτω άκρων, της κοιλιακής αορτής, των λαγονίων αγγείων, των νεφρικών αρτηριών, του σπληνοπυλαίου άξονα και των αγγείων του θυρεοειδούς αδένα.
 
Σε ορισμένους ασθενείς όπως στους διαβητικούς και στους ασθενείς με αθηρωματική νόσο, ο έλεγχος πρέπει να είναι τακτικός λόγω των αλλοιώσεων που προκαλούνται πιο εύκολα στα αγγεία. Με τον έλεγχο αυτό, είναι εύκολη η ανάδειξη των τοιχωμάτων των αγγείων, των αθηρωματικών πλακών και των στενώσεων.
Στην κοιλιακή αορτή γίνεται εύκολα η διάγνωση των ανευρυσμάτων και στις φλέβες η διάγνωση των κιρσών και των θρομβώσεων.

ΤΜΗΜΑ TRIPLEX ΑΓΓΕΙΩΝ

Το υπερηχογράφημα triplex (ή υπερηχογράφημα duplex έγχρωμης ροής) συνδυάζει τις πληροφορίες της συμβατικής υπερηχογραφικής απεικόνισης ενός αγγείου και τις πληροφορίες εξέτασης της ροής στο αγγείο με Doppler. Επίσης, με την εξέταση αυτή, ο ιατρός βλέπει πώς ρέει το αίμα στο αγγείο και μετρά την ταχύτητα ροής. Έτσι, μπορεί να ελέγξει την πορεία του αγγείου, να υπολογίσει το μέγεθός του και το βαθμό στένωσής του, αν υπάρχει.

ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ

image-303301-ostiki-puknotita.jpg
Οστεοπόρωση είναι η απώλεια οστικής μάζας με ταυτόχρονη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του οστού. Στην ηλικία των 30 ετών η οστική μάζα φτάνει σε ένα μέγιστο επίπεδο και μετά τα 40 έτη ο ρυθμός απώλειάς της είναι μεγαλύτερος από την παραγωγή της.
 
Κάθε χρόνο μετά τα 40 έτη η απώλεια της οστικής μάζας είναι περίπου 1%. Στις γυναίκες που βρίσκονται στη κλιμακτήριο, λόγω της ελάττωσης της παραγωγής οιστρογόνων ο ρυθμός απώλεια της οστικής μάζας φτάνει τα 2% έως 3%.
 
Οι γυναίκες εμφανίζουν σε σχέση με τους άντρες, συχνότερα οστεοπόρωση. Η μέτρηση γίνεται συνήθως στην σπονδυλική στήλη και ακολουθούν το ισχίο και η πτέρνα. Ο τελικός στόχος είναι να δοθεί κατάλληλη θεραπεία, για να σταματήσει η εξέλιξη της οστεοπόρωσης και να μειωθεί ο κίνδυνος κατάγματος.

ΤΜΗΜΑ ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗΣ

Στο τμήμα αυτό γίνονται λιπομετρήσεις για τον προσδιορισμό ποσότητας λίπους στο σώμα.

ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΕΩΝ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ – ΜΑΣΤΟΥ

ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΕΙΣ
Γίνονται παρακεντήσεις μαστού, θυρεοειδούς και επιφανειακών οργάνων υπό U/S ( Υπέρηχο) καθοδήγηση.

ΕΞΕΤΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ
Η αυτοεξέταση του μαστού (ψηλάφηση) γίνεται την 10η ημέρα του κύκλου για τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση και μια φορά το μήνα συνήθως την 1η μέρα του μήνα, για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΨΗΛΑΦΗΣΗΣ
1) Βάλτε το δεξί σας χέρι πίσω από το κεφάλι και ψηλαφήστε τον δεξιό μαστό για τυχούσες αλλαγές, (ψηλάφηση ογκιδίου), για ευαισθησία και για ασυνήθιστο πόνο (χρησιμοποιήστε για την ψηλάφηση τις ρόγες των δακτύλων ).

2) Επαναλάβετε το ίδιο για τον αριστερό μαστό

3) Πιέστε τη θηλή και παρατηρήστε αν υπάρχει έκκριμα (υγρό).

4) Επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις ξαπλωμένη.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ;

1) Είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία.

2) Όσο συχνότερα γίνεται, κάθε μήνα, πιο γρήγορα θα γνωρίσετε πως είναι κανονικά οι μαστοί σας και θα μπορείτε να καταλάβετε την πιο μικρή αλλαγή.

3) Αν ψηλαφίσετε κάτι μην φοβηθείτε, όλοι οι όγκοι δεν είναι καρκίνοι. Απλά χρειάζεται να γίνει έλεγχος από το γιατρό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Όταν η διάγνωση είναι έγκαιρη ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται με επιτυχία. Μέχρι την ηλικία των 35 ετών ο μαστός ελέγχεται με υπερηχογράφημα και μετά την ηλικία των 35 ετών με μαστογραφία. Σήμερα για τον έλεγχο του μαστού χρησιμοποιείται η ψηφιακή μαστογραφία λόγω της λιγότερης ακτινοβολίας και της επεξεργασίας των εικόνων μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο υπέρηχος είναι απαραίτητος να γίνεται μαζί με τη μαστογραφία στους πυκνούς μαστούς.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ;
Η ψηφιοποιημένη μαστογραφία δεν είναι τίποτα άλλο από την απλή μαστογραφία στο συμβατικό ακτινολογικό μηχάνημα και οι εικόνες του μαστού εκτυπώνονται σε ένα απλό ψηφιακό εκτυπωτή. Με τον τρόπο αυτό δεν χρησιμοποιείται λιγότερη ακτινοβολία, αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις και προκειμένου οι εικόνες να εκτυπωθούν στους απλούς εκτυπωτές, τα ποσοστά ακτινοβολίας είναι πολύ περισσότερα και από μια απλή μαστογραφία.